Halkbanaistockholm

Vanliga frågor

Vanliga frågor om våra kurser Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får om våra utbildningar.
Vilka är kraven för att delta i risktvåan?

För att delta i risktvåan rekommenderar vi att du har god vana av bilkörning och att du känner dig bekväm bakom ratten. En tumregel är att du bör vara på en nivå där du kunskapsmässigt är redo för uppkörning. Under risktvåan kommer du att köra bil på egen hand, så det är viktigt att du har tillräcklig erfarenhet för att kunna dra nytta av alla utbildningsmoment.

Utbildningen tar vanligtvis mellan 3 och 4 timmar att genomföra.

Risktvåan är en utbildning, inte ett prov. Om du följer instruktionerna och deltar aktivt i alla moment har du goda förutsättningar att klara utbildningen och få ditt intyg. Om du däremot har så pass bristande körkunskaper att utbildaren bedömer att du inte kan dra nytta av utbildningen, kan du bli nekad intyg och behöva göra om kursen.

Risktvåan kallas ofta för “halkkörning”, men det är bara en del av utbildningen. Utbildningen består av flera moment, och här är några av dem:

Legitimationskontroll

Introduktion & alkotest

Teoretiskt avstamp (information om syftet och målet med utbildningen)

Krocktest (frivilligt moment där du får uppleva en krock i låg hastighet)

Utrymning från en upp-och-ner-vänd bil (frivilligt moment)

Halkkörning

Syftet med risktvåan är att öka din förståelse för risker i trafiken, särskilt under utmanande förhållanden som halt väglag. Genom utbildningen får du:

Bättre insikt i dina egna och fordonets begränsningar.

Ökad förståelse för hur du hanterar bilen i olika väder- och väglagsförhållanden.

Priset för risktvåan är 2 000 kr per person.

Hur bokar jag en kurs?

Du kan enkelt boka din plats direkt på vår hemsida. Klicka på “Bokning” eller “Webbshop” i menyn för att se tillgängliga tider och göra din bokning.